Završen jubilarni 50. sajam šljive u Gradačcu

Danas je u Gradačcu zatvoren 50. jubilarni međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajam šljive koji se održavao od 23. do 26. avgusta 2023. godine. Na oko 5000 metara kvadratnih u protekla četiri dana predstavilo se preko 300 izlagača iz Bosne i Hercegovine, zemalja regiona, Francuske i Turske. Organizator ove jubilarne sajamske manifestacije bila je Turistička zajednica grada Gradačca, uz podršku Grada Gradačca i brojnih partnera i sponzora.

Kako je rečeno na cermoniji otvaranja, ovogodišnji sajam u Gradačcu je prilika da, nakon tragičnog događaja koji se dogodio u ovom gradu, bude prepoznatljiv po pozitivnim vijestima.

– Sve planirane aktivnosti su realizovane. Vjerujem da smo se okoristili predavanjima sa stručno-naučnog savjetovanja o poljoprivredi i turizmu kao i pčelarstvu. Drago nam je što su u godini jubileja naši izlagači zadovoljni učešćem na ovoj sajamskoj manifestaciji. Iako smo zbog tragedije koja je nedavno zadesila naš grad otkazali sve zabavne programe, raduje nas činjenica da su grad i sajmište posjetili brojni gosti i turisti. To pokazuje da gosti, izlagači i naši sugrađani vole i rado dolaze na ovu manifestaciju, bez obzira na okolnosti u kojima se organizuje i na tome im se još jednom srdačno zahvaljujemo, rekao je Ensar Mešanović, voditelj Turističkog ureda u Gradačcu.

Među brojnim gostima i prijateljima gradačačkog sajma bio je i Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike Hrvatske.

– Mene zanima puno toga, ono što se zbiva oko i u Bosni i Hercegovini. To je nešto što je važno za cijelu našu regiju, važno je za Hrvatsku i važno je za Evropu. Ja sam ovdje na jednom privrednom skupu. Ako se gospdarstvo dobro organizira onda je to i politička poruka. Zato mislim da je za Bosnu i Hercegovinu najvažnije da bude zaokupljena gospodarskim rješenjima, a time se onda rješavaju i politička, rekao je Stjepan Mesić.

Upućen je poziv za zajednički angažman svih nivoa vlasti, nauke, struke, poljoprivrednog i indstrijskog sektora, kako bi se obezbijedili potrebni uslovi za proizvodnju i plasman hrane. Rečeno je kako je gradačački sajam prilika za prezentaciju dostignuća u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije.

Govorilo se o upotrebi novih tehnologija u praćenju i zaštiti poljoprivrednih kultura, upotrebi bioregulatora i savremenim kanalima snabdijevanja hranom. Osim novih softverskih rješenja, savremene tehnologije i upotrebe dronova značajno mjesto ima i poljoprivredna mehanizacija.

Firma “Sinpeks B” iz Bijeljine je izložila traktore, poljoprivrednu mehanizaciju, priključne mašine i opremu za uređenje i održavanja vrta.

– Ove godine smo na sajmu u Gradačacu izložili traktore Tafe i naš brend Agrina iz garden programa prskalice, freze, malčere i drugo, rekao je direktor Stevica Simojlović.

Izložbeni salon imala je firma “Rakić” iz Brčko Distrikta koja je predstavila pet modela IMT trakotora sa priključcima.

– Lijepo mi je i zadovoljan sam sa Sajmom šljive, posebno sa izloženom mehanizacijom. Najviše me interesuju traktori i poljoprivredne mašine. Kupio sam jedno vitlo, a zanima i ovaj raspršivač gnojiva. Bavim se poljoprivredom, uglavnom obradom zemljišta, rekao je Hamzalija Avdić iz Doboja.

I ove godine dodjeljene su medalje Sajma šljive za kvalitet izloženih proizvoda. Udruženje pčelara “Pčela” Gradačac organizovalo je 6. međunarodni sajam pčelarstva koji je kao podsajamska manifestacija održan u dane Sajma šljive.

Jubilarni Sajam šljive otvorio je premijer Federacije BiH Nermin Nikšić. Svečanu vrpcu presjekli su Nermin Nikšić, pemijer Federacije BiH, Kemal Hrnjić i Fedahija Ahmetović,ministri poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH i TK, Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike Hrvatske i Edis Dervišagić, gradonačelnik Gradačca.

Scroll to Top