Apiterapija u svrhu podizanja kvalitete života

Kao i prethodnih godina gradačački sajam je bio prilika da se govori o novim tehnlogijama i dostignućima u poljoprivredi i prehrambenoj industriji, ali i u oblasti turizma. Između ostalog održan je niz stručnih predavanja, a u okviru podsajamske manifestacije ‘’6. Sajam pčelarstva Gradačac 2023’’, govorilo se i o apiterapiji. Predavač je bio Božin Milojković, certificirani apiterapeut apiterapeutskog udruženja ‘’Apis’’ iz Beograda.

Apiterapija je kultura specifičnog načina proizvodnje i korištenja različitih pčelinjih proizvoda kroz apiinhalacija (udisanje zraka iz košnice) s ciljem očuvanja zdravlja, podizanja kvalitete života ili kao pomoći kod određenih zdravstvenih tegoba, rekao je Milojković.

Prisutni su se upoznali kako se apinhalacija koristi i primjenjuje na način da se košnica spoji sa pčelinjim društvom koji se kroz inhalaciju udiše.

Udruženje pčelara ‘’Pčela’’ Gradačac, koje je bilo organizator ove podsajamske manifestacije na 50. jubilarnom Sajmu šljive, ove godine planira kupovinu zemljišta za izgradnju pčelarskog doma, što nakon završetka projekta otvara mogućnosti organizovanja edukativnih radionica, ali i primjene apiterapije i na ovom području.

Scroll to Top