Sve je spremno za otvaranje jubilarnog 50. Sajma šljive u Gradačcu

Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajam šljive održat će se u Gradačcu od 23. do 26. avgusta 2023. godine. Na jubilarnom 50. Sajmu šljive će se na 5.000 kvadratnih metara otvorenog i zatvorenog prostora predstaviti oko 300 izlagača iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Turske i Bosne i Hercegovine.

Sajam šljive u Gradačcu je manifestacija koja je pokrenuta još 1969. godine i najstarija je specijalizovana sajamska manifestacija u Bosni i Hercegovini. Ovogodišnji Sajam šljive prilika je za poljoprivredne proizvođače i prerađivače hrane i pića da predstave prednosti i dostignuća u ovoj privrednoj grani. Tim povodom organizatori najavljuju bogatiji i sadržajniji program ove privredno-turističke manifestacije.

Sajam šljive će ponuditi brojne podsajamske sadržaje kao što su 6. Međunarodni sajam pčelarstva sa međunarodnim učešćem ali i niz stručnih i naučnih skupova. Cilj sajma je, pored predstavljanja poljoprivrednih i prehrambenih artikala, nastaviti promociju privrede i turističkih potencijala Bosne i Hercegovine.

– Još do osnivanja ove privredno-turitičke manifestacije 1969. godine uloga struke i nauke bila je od velikog značaja za razvoj sajma na čemu smo posebno zahvalni Poljoprivredno- prehrambenom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. I ove godine održat će se niz panela iz oblasti razvoja poljoprivrede i prehrambene industrije. U saradnji sa Ekonomskim fakultetom i Prirodno-matematičkim fakultetom Univerziteta u Tuzli održat ćemo dva panela o promociji turizma. Treba istaći i dodjelu sajamskih medalja za kvalitet izloženih proizvoda, ali i priznanja povodom obilježavanja jubilarne manifestacie u Gradačcu, rekao je Ensar Mešanović, voditelj Turističkog ureda Turističke zajednice grada Gradačca.

U srijedu, 23. avgusta, očekuje se dolazak brojnih zvaničnika iz Bosne i Hercegovine i regiona, a 50. Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajam šljive će, prema najavama organizatora, otvoriti premijer Vlade F BiH Nermin Nikšić. Edis Dervišagić, gradonačelnik Gradačca, Nermin Nikšić, premijer Vlade F BiH, Irfan Halilagić, premijer Vlade Tuzlanskog kantona i Kemal Hrnjić, Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva će zajednički presjeći vrpcu i otvoriti sajamske prostore Sajma šljive 2023. godine.

Prije svečane ceremonije otvaranja Edis Dervišagić, gradonačelnik Gradačca, organizovat će prijem za zvaničnike i goste na Kuli Husein-kapetana Gradaščevića.

Prvog sajamskog dana održat će se panel na temu “Upotrebna vrijednost i proizvodne karakteristike poljoprivrednog zemljišta na području grada Gradačac”. Lactalis BH d.o.o. će zvanično otvariti novi pogon fabrike “Inmer” u Gradačcu.

Sajam će se održavati u sportskoj dvorani u Gradačcu, ulaznice za posjetioce koštat će 3 KM a za organizovane grupe i penzionere 1 KM.

Scroll to Top