Delegacija njemačkog grada Karlsrue u posjeti Gradačcu i Sajmu šljive

Sajam šljive u Gradačacu predstavlja svojevrsnu platformu za uspostavljanje poslovnih odnosa, razmjenu iskustava i saradnje lokalnih zajednica. Tim povodom u gradskoj upravi Gradačac danas je organizovan sastanak sa delegacijom njemačkog grada Karlsrue (Karlsruhe), koja boravi na ovogodišnjem Sajmu šljive.

Tokom današnjeg susreta bilo je riječi o komunalnoj politici, stanogradnji i infrastrukturnim razvojnim planovima, kulturnoj saradnji i saradnji lokalnih zajednica.

Predstavljajući Gradačac kao dimaničnu sredinu, gradonačelnik Edis Dervišagić izrazio je nadu u buduću trajniju saradnju.

– Ovo je potvrda da se u okviru sajamskih dana otvara niz mogućnosti koje se prvih dana i ne planiraju. Vrlo je važno da smo danas uspostavili direktne kontakte, da smo dogovorili određene aktivnosti u smislu saradnje između određenih službi gradova i vjerujem da ćemo u narednom periodu identifikovati adekvatne ciljeve naše buduće saradnje, kazao je gradonačelnik Dervišagić.

Izraženo je interesovanje za saradnju s obje strane koja bi najprije trebala osigurati uslove za kontakte i predstavljanje privrednih subjekata, što bi se potom širilo i podrazumijevalo uključivanje partnerskog grada Direna (Düren) u Njemačkoj.

Šansa za povezivanje je u građevinarstvu i poljoprivredi jer su to oblasti gdje bi se otvorila mogućnost uvezivanja privrednika uz podršku i saradnju gradova Gradačca, Direna i Karlsruea.

– Impresioniran sam Sajmom šljive, vašim ljudima i vezom koja se stvara ovdje u Gradačcu, rekao je Martin Lenc (Lenz), gradonačelnik njemačkog grada Karlsrue.

Kako je istaknuto, ovi razgovori potvrđuju opravdanost organizovanja Međunarodnog sajma poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajma šljive koji je osnovan 1969. godine i najstarija je  specijalizovana sajamska manifestacija u Bosni i Hercegovini.

Scroll to Top